Kultura

Osídlení na Pyrenejském poloostrově sahá daleko do minulosti, proto má i španělská kultura dlouhou historii. Protože však obyvatelstvo na jeho území nebylo vždy stejného původu, najdete v různých místech země zcela odlišnou kulturu, která je dána historickým vývojem daného regionu. Přesto však lze nalézt některé její prvky, které jsou společné pro celé Španělsko.

Kontroverzní korida

Korida/corrida – býčí zápasy

Nejznámějším španělským dědictvím ve světě je pravděpodobně korida, která se na jeho území dostala ze starověkého Říma. Býčí zápasy jsou ale také předmětem častých kontroverzí a sporů mezi jejich příznivci tvrdícími, že korida neodmyslitelně patří ke Španělsku, a odpůrci hlásajícími, že se jedná o týrání zvířat. Obě skupiny mají samozřejmě pravdu, proto je téměř nemožné, aby tento spor někdy skončil úplným vítězstvím jedné strany.

Od časů minulých, kdy bylo po celém Španělsku bezpočet arén a život bez koridy byl naprosto nepředstavitelný, se však už mnohé změnilo. V dnešní době je v některých regionech počet zápasů snížen na minimum a ve vysoké míře se tato činnost praktikuje už jen v Madridu, Andalusii a Pamploně. V posledním jmenovaném městě je navíc velmi populární sedmidenní slavnost Sanfermines, během níž lidé utíkají ulicemi před stádem býků.

Typická španělská hudba

Velkého věhlasu si užívá rovněž španělská hudba. Mezi typické zástupce místních stylů patří hlavně flamengo a paso doble. Oba jsou doprovázeny tancem a jejich sláva se rozšířila z horkokrevné Andalusie. Především flamengo získalo velkou popularitu i v zahraničí. I ono prošlo historickým vývojem od dob jeho začátků, dnes si ho nikdo neumí představit bez typických španělských akustických kytar a kastanět. Mezi nejznámější interprety tohoto hudebního stylu patří Paco de Lucia. Pochopitelně se ale i ve Španělsku v posledních desetiletích dostává do popředí moderní hudba.

Fotbalové Španělsko

Velkou vášní Španělů je sport, především fotbal. Místí kluby jako FC Barcelona nebo Real Madrid patří k těm nejúspěšnějším na světě. Když tyto dva týmy hrají proti sobě, je celá země na nohou a sleduje tento emocemi doprovázený „souboj“ gigantů. Velmi úspěšný je i národní tým, Španělé jsou držiteli posledního evropského titulu z roku 2008 i toho světového z roku 2010. Z dalších sportů je populární také tenis (Rafael Nadal patří k absolutní světové špičce) a basketbal.

Především jih Pyrenejského poloostrova je potom do vysoké míry ovlivněn arabskou kulturou, protože toto území bylo více než osm set let součástí Arabské říše. Například v Andalusii tak naleznete spoustu památek a zvyků pocházejících z tohoto období.

Nenechte si uniknout